Made in Patras

Εύη Αγγελακοπούλου | sinradio.gr

Όταν σου λείπει κάτι το δημιουργείς. Από την Πάτρα έλειπε η διαφορετική μουσική που τη συναντούσες μόνο στα ελάχιστα μικρά μπαρ ή κλαμπακια. Σιγά σιγά αυτό άλλαξε και τα σημεία, όπου τα αυτιά σου έβρισκαν αυτό που ήθελαν, αυξήθηκαν. Συγκροτήματα ξεκίνησαν δειλά και συνέχισαν με θάρρος τη διάδοση της μουσικής τους.

 Στην πόλη αυτή γεννήθηκαν οι γνωστοί, ακόμα και στο εξωτερικό, Raining Pleasure. Μια ομάδα νέων τότε, που αγαπούσε τη μουσική και εξωτερίκευσε αυτή την αγάπη με δουλειά και ποιότητα στις ηχογραφήσεις τους αλλά και στα live.

Κάποιοι που ίσως δεν είναι τόσο γνωστοί στους πιο νέους είναι οι Γύρω- Γύρω. Μια ηλεκτρονική μπάντα του Σταύρου Γασπαράτου, γνωστός πλέον διεθνώς για το ταλέντο του και τη μουσική του.

Οι Abbie Gale μπορεί να μην είναι ενεργοί μουσικά αλλά σίγουρα θα τους βρείτε σε πολλές δισκοθήκες στα σπίτια των Πατρινών, στα ραδιόφωνα και στα αυτιά μας. Μια μπάντα που σε κάνει να ξεφεύγεις από την πόλη και από τους ήχους της.

 Playground Noise, οι δικοί μου αγαπημένοι, με το συναίσθημα να διαχέεται σε κάθε νότα που εισχωρούσε στο σώμα σου και στο γέμιζε με όλα αυτά που σου θυμίζουν, ότι είσαι ένα ον που ακόμα νοιώθει.

Οι παραπάνω μπάντες δεν υπάρχουν πια όπως και αρκετές άλλες. Έδειξαν όμως τον δρόμο και ενέπνευσαν νέους καλλιτέχνες και ομάδες που έχουμε τη χαρά να τους έχουμε στην πόλη της Πάτρας.

 

Deadbeat Escapement
Όπως και οι περισσότερες μπάντες έτσι κι αυτή έχει κάποιες αλλαγές στο ενεργητικό της. Rock, indie, alternative δημιουργίες συνοδευμένες από φωνητικά που σου χαϊδεύουν τις πιο κρυφές σου σκέψεις.

 

B-sides
Οι B-Sides αποτελούν την εξέλιξη μιας παρέας φίλων που έπαιζαν εναλλακτικό κιθαριστικό ήχο από το τέλος του 1999. Μέσα από αλλαγές και μια διάλυση που ήρθε ο χρόνος τους έφερε ξανά μαζί με άλλα πρόσωπα αλλά με την αυτογνωσία και το ξέρω τι θέλω.

 

Carte Postale
Ένα ρομαντικό project που ξεκίνησε στην Πάτρα το 2009. Η μουσική τους είναι βασισμένη στο πιάνο, ακορντεόν, τρομπέτα, κοντραμπάσο-μπάσο, τύμπανα, γιουκαλίλι και στην νοσταλγία της εποχής όπου οι αίθουσες γέμιζαν με κόσμο που χόρευε βαλς. Κυκλοφορεί ήδη το πρώτο τους άλμπουμ ενώ προετοιμάζονται και για το δεύτερο.

 

Feel in'
Γεννήθηκαν στην Πάτρα το 2003 έχουν πειράξει αρκετά γνωστά μας κομμάτια όπως τα Ηλίθια Αστεία των Στέρεο Νόβα και το Εν λευκώ της Νατάσσας Μποφίλιου. Πειραματικό hip hop με κοινωνικό και προσωπικό στίχο.

 

Blue Veil
Οι Blue Veil είναι μία Rock μπάντα που δημιουργήθηκε το 2009. Έχουν μοιραστεί τη σκηνή με πολλές τοπικές αλλά και ξένες μπάντες. Πλέον, ηχογραφούν το ντεμπούτο album τους.


Bandamadara
"Βάλε σε ένα μίξερ swing, reggae, bossa nova, ska, τσάμικο και rock, και πάτα τον διακόπτη." αυτό είχαν δηλώσει κάποια στιγμή οι bandamadara που υποστηρίζουν ότι η καλύτερη ψυχοθεραπεία στη ζωή είναι μουσική και η έκφρασή της. Θα τους βρεις σε δίσκο αλλά αν τους πετύχεις σε κάποιο live, θα έχεις μια εμπειρία ζωής.

 

Jazz Satyrs

Οι Jazz Satyrs δημιουργήθηκαν στην Πάτρα το Σεπτέμβριο του 2012 σαν ένα τυπικό τζαζ κουϊντέτο. Jazz ήχοι και μελωδίες επηρεασμένες από την Αφροαμερικάνικη κουλτούρα. Ρυθμοί και νότες που σε κινούν και σε ταξιδεύουν στον χρόνο.Sazman
Οι Sazman δημιουργήθηκαν πριν από χρόνια. Το αρχικό σχήμα έχει δεχτεί προσθαφαιρέσεις με αποτέλεσμα να εξελίσσονται μέσα από την αλλαγή και να παίζουν με την ίδια τη μουσική τους. Μια ανοιχτή ομάδα, όπως άλλωστε είναι και η μουσική. Τραγούδια από τις παραδόσεις των λαών των Βαλκανίων, παραδοσιακά όργανα και πολύ κέφι απαρτίζουν την πολυδιάστατη αυτή μπάντα.

 

 

 Minor Project
Minor ProjectΤα μέλη των Minor Project συναντήθηκαν στην Πάτρα. Με indie ήχους έχουν συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες όπως Μαριέτα Φαφούτη, Κωνσταντίνο . Βήτα κ.α. Η παρέα συναντιέται σε διάφορες πόλεις για να περάσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.


Just Cause
Μπορεί οι Just Cause να ξεκίνησαν ως έφηβοι αλλά η μουσική τους είναι ώριμη μέσα από το πέρασμα του χρόνου και αυτό θα το καταλάβετε στα live αλλά και στο ep τους που τιτλοφορείται Upon The Sun μέχρι να έχουμε σε λίγο καιρό τη νέα τους δουλειά.  


Οι μπάντες της Πάτρας ολοκληρώνουν κύκλους, αλλάζουν, μεταλλάσσονται, διαλύονται, δημιουργούν, και φτιάχνουν το soundtrack της πόλης. θα συνεχίσουν να γεννιούνται, να είναι δίπλα μας, στο ποτό μας στη βόλτα μας στον δρόμο που περπατάμε δηλώνοντας την παρουσία τους από τους ήχους που βγαίνουν από τα ανοιχτά παράθυρα. και οι νότες από μια κιθάρα, ένα μπάσο, ένα πιάνο, έρχονται να μας ψιθυρίσουν στο αυτί: εγώ θα είμαι εδώ για σένα.

17820234_10211850627243941_1893488532_o.jpg