Made in Serres

Μιχάλης Εμμανουηλίδης 

Στο άκουσμα της λέξης Σέρρες ο νους των περισσοτέρων μουσικόφιλων  πηγαίνει στην Αμφίπολη, στην λίμνη Κερκίνη, στον Καραμανλή, στον Πανσερραϊκό, στους ακανέδες, στις μπουγάτσες και σχεδόν σε κανέναν τους στη ντόπια μουσική σκηνή της. Και όχι άδικα αφού τα τελευταία χρόνια καμία μπάντα δεν μπόρεσε να κάνει ένα σχετικό breakthrough , να γνωρίσει επιτυχία και να περάσει σ’ ένα μεγάλο ακροατήριο και να τύχει μιας ανάλογης αντιμετώπισης από τον μουσικό και μη τύπο ώστε να αναδειχθεί ο τόπος καταγωγής του. Στην χώρα μας κάτι τέτοιο ισχύει για την πλειοψηφία των επαρχιακών πόλεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τοπική μουσική σκηνή, μάλιστα τα τελευταία χρόνια θα έλεγε κανείς ότι κάτι κινείται στα υπόγεια, στα σπιτικά στούντιο ηχογραφήσεων και στα μικρά, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, μπαράκια της πόλης που φιλοξενούν συναυλίες.

Στις μέρες μας, η τεχνολογία είναι με το μέρος των παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με την μουσική, η ψηφιακή εποχή, το διαδίκτυο  έχει ανατρέψει τα δεδομένα στην ηχογράφηση και την προώθηση της. Συγκροτήματα που ξεκίνησαν εδώ και χρόνια επιβεβαιώνουν τη δυναμική τους, νέα συγκροτήματα  κάνουν δυναμική εμφάνιση και δίνουν το παρών  στα μουσικά πράγματα της πόλης. Τα περισσότερα από αυτά, ιδιαίτερα για έναν απαιτητικό μουσικόφιλο έχουν ένα περιορισμένο μουσικό ενδιαφέρον που είναι απολύτως κατανοητό. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια πόλη 60.000 κάτοικων στα βόρεια μιας βαλκανικής χώρας.

Από τα πιο  γνωστά και οπωσδήποτε από τα καλύτερα  ονόματα στην ντόπια μουσική  σκηνή είναι οι Tuber, ένα εξαιρετικά δυναμικό instrumental σχήμα της stoner και ψυχεδελικής ροκ με αξιόλογη δισκογραφία και ακόμα πιο μεγάλη επιτυχία στον συναυλιακο ελληνικό και όχι μόνο χώρο.

Από την ηλεκτρονική και χορευτική σκηνή ξεχωρίζει εδώ και χρόνια o HIRAS με πολλές συνεργασίες, παραγωγές και remixes, στην ελληνική dance σκηνή.

Οι Small Hours Society αποτελούν το πιο ενδιαφέρον συγκρότημα της εναλλακτικής καθοριστικής σκηνής με δύο albums στο ενεργητικός τους και με σποραδικές αλλά πάντα ενθουσιώδεις ζωντανές εμφανίσεις. 

Οι Arkoudos Band είναι από τις σχετικά νέες μπάντες  που τον τελευταίο καιρό δίνουν ένα δυναμικό συναυλιακό παρών.

Από τα πιο σκληρά στον ήχο τους συγκροτήματα είναι οι Kemerov που έχουν σταθεί συναυλιακά δίπλα σε ονόματα όπως οι Rotting Christ, Septicflesh και οι Jucifer.

Οι Mind Repression ξεκίνησαν  το 2015 και αποτελούν μια ενδιαφέρουσα πρόταση στο χώρο του σκληρού ροκ  με επιρροές από το πανκ, τη μεταλ και τη hard core. 

Οι Fenseas είναι το πιο προχωρημένο μουσικό project  που ακούσαμε εδώ και πολύ καιρό , και πίσω από το οποίο κρύβεται ο ντραμίστας Νίκος Ξ. (ex-Gioumourtzina). Η μουσική τους είναι ένα σαγηνευτικό  μείγμα electonica, post rock και new wave και μέχρι στιγμής η diy αισθητική του είναι με το μέρος τους.

 Στην ηλεκτρονική σκηνή ξεχωρίζουν και οι ατμοσφαιρικοί drum & bass και idm ήχοι του Square Logic. 

Η συναυλιακή  αναζωπύρωση των τελευταίων χρόνων αποτέλεσε την αιτία για το πρώτο reunion της τοπικής σκηνής, οι Ρεκτιφιέ ένα ξεχωριστό συγκρότημα των 80s και 90s επέστρεψαν δυναμικά στη σκηνή αφήνοντας υποσχέσεις για μια ανάλογη δημιουργική  επιστροφή. 

Τέλος υπάρχουν  και οι σερραϊκές δυνάμεις που συνεχίζουν την μουσική τους πορεία σε άλλες πόλεις όπως ο Jaymod, οι 2L8, o Epavlis Pavlakis και οι Dry Wet.